mandag 28. mars 2011

Kommentar av form og innhold i dikt


Til ungdommen

Til ungdommen
er et dikt skrevet av Nordahl Grieg. Han er mest kjent som forfatter av motstandsdikt og kamplyrikk under den tyske okkupasjonen. Det kan vi se i diktet til ungdommen som er skrevet i 1946. Det er et dikt rettet til ungdommen spesielt, han vil at ungdommen skal bryte ut av mønsteret å få slutt på krigen og elendigheten. Han vil ikke at de skal kjempe med våpen, men med ”troen på livet vårt, menneskets verd.” Han skriv senere i diktet ” skaper vi menneskeverd, skaper vi fred.” Som jeg vil si er budskapet.

Aust-Vågøy

Aust- Vågøy
er et dikt skrevet av Inger Hagerup i mars 1941. Dette er et kampdikt med enderim. Hun skriv om ”de” som er tyskerne, og ”oss”, noe som er vanlig for dikt fra krigen. Hun skriv om alt det fæle tyskerne gjorde mot ”oss”. I siste strofe skriv hun ”Å, døde kamerater, de kuer aldri oss” Jeg tror hun har et håp. Mangen har dødd, men hun vil ikke gi seg.

Det er ingen hverdag mer

Det er ingen hverdag mer” er et dikt av Gunvor Hofmo skrevet i 1946. Hele diktet skaper en uhyggelig stemning. Vi kan se at det er en dame som ikke har det godt som skriv. Ved og bare se på tittelen få vi innblikk i at dette er et uhyggelig dikt. Hun skriv også ” Det er bare stumme skrik, det er bare sorte lik” Når vi vet litt om historien hennes, kan vi forstå hvorfor hun er så trist. Hun hadde nemlig ei jødisk venninne som døde under den andre verdenskrigen. Hun slet med depresjoner, angst og ensomhet etter det.  Det er nok derfor hun sier at det ikke er noen hverdag mer, hun har ingenting å leve for. Hun skriv ”Gud, hvis du ennå ser” dette viser at hun er i tvil om det er noen Gud. Etter alt som har skjedd har hun mistet troen på at det er en Gud.  Dette er et modernistisk dikt, mye på grunn av stemningen i diktet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar